Vlastimil Kula „KOMPONENTY INTIMITY" fotografie a instalace

Vlastimil Kula je vedle J. Saudka jedním ze dvou českých fotografů, kterým významné nakladatelství Taschen vydalo samostatnou monografii. Kurátor Filip Kazda vymyslel koncept unikátní výstavy, která přinese fotografův atelier do Prádelny. Buďte u toho!

  • Fotografie z publikace TASCHEN

  • Výtvarné objekty: Roura a Metač listí

  • Fotografie ze série DENISE par KULA

6 429 €
vybrané z 5 968 €

107%

107% splnené

69 ľudí prispelo

Umenie, Fotografie

Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 26.8.2024 v 16:42.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo?

Filip Kazda je výtvarník a kurátor. V jeho díle najdeme nejen kresby a malby, ale také sochy, objekty, readymade nebo nejrůznější prostorové realizace. Stojí také za původním návrhem rekonstrukce kavárny NOD Roxy. Kromě volné tvorby se věnuje Kampusu Hybernská. V pozici kurátora byl u několika oceňovaných výstav včetně nedávné skupinové expozice prací mistra a žáků ateliéru Milana Knížáka.

Nápad uspořádat originální výstavu se zrodil ve chvíli, kdy Kazda poprvé navštívil Kulův ateliér v příhraniční obci Podílná na Chebsku. Místo v němž se mísí horor s filmy Karla Zemana je jedna velká zámečnická dílna. Kula zde neustále něco vymýšlí, bez ustání řeže, vrtá a svařuje. Každá fotka má za sebou tisíce hodin příprav. Na lesní zahradě tak Kazda natrefil na rekvizity Kulova svérázného studia. V zapomění tu stál třeba metač listí – starý třífázový motor z kravína, který pohání zrezlé lopatky železného propeleru, s jehož pomocí na modelky létá uschlé listí. Opodál, mezi nálety divoké křídlatky, ležel „umělý vodopád” – laminátová skála na níž ze zrezlé příruby dopadají v době focení proudy vody. Za uschlou, mechem porostlou třešní, visí z větví jasanu liánová houpačka. Podobných míst je zde mnoho, včetně koupelny, v níž umělec na betonové podlaze pěstuje brčálově zelený lišejník, jež pomalu stoupá k měděné industriální sprše. Kazda si uvědomil, že známý fotograf je velmi kvalitní inzitní výtvarník a rozhodl se do pražské galerie část fotografova životního díla přemístit.

Co je náš cíl?

V rámci světově ojedinělého konceptu vystavíme v pražském multifunkčním prostoru Stará prádelna v areálu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí fotografie a shodou náhod objevená výtvarná díla Vlastimila Kuly. To vše pod názvem výstavy - Komponenty intimity.

O výstavě

Kulovy „plastiky” mají zvláštní kouzlo, jsou něčím, co svět dosud neviděl. Je v nich zakomponován nekonečný čas strávený jejich výrobou. Vzhledem k tomu, že bývají často užívány jen k focení několika motivů, zdánlivě postrádají i smysl. Doba strávená v jejich okolí přináší mrazivé pocity úvah o smyslu existence, pomíjivosti a poesii.  

Kula fotograf nestojí na místě, ale stále překračuje hranice všednosti a provokuje pravdivostí. Během svého života se věnoval portrétu, zátiší, krajině, dokumentu i reklamě, aby nakonec skončil u erotické fotografie. To, co Kula fotí, zcela pohlcuje jeho osobnost. Podřizuje a věnuje tomu celé své bytí. To z něj činí originálního umělce, který neváhá přetvořit sobě i své rodině životní prostor tak, aby se stal součástí dějství jeho poslání. Vytváří kulisy, ve kterých žije a pracuje. Je konstruktérem, inženýrem a vynálezcem komponentů světelných příběhů. Právě tato jeho poloha je základním prvkem pro budování výstavy. Chceme se v ní, vedle vystavených fotografií, zaměřit na objekty, předměty a kulisy, které fotograf vytváří a které jsou součástí jeho světa. Expozice by měla z ateliéru vytrhnout několik Kulových originálních objektů (Metač listí, vodopád, parter ulice s výlohovou mříží hokynářského krámu, kachlíkovou lázeňskou vanu a další), vedle nich bychom chtěli vystavit retrospektivní výběr Kulových fotografií. Návštěvníky chceme konfrontovat se světem, ve kterém je možné snad úplně vše, a který podněcuje silnou touhu a iluzi.

Proč potřebujeme pomoc?

Příprava výstavy vyžaduje spolupráci mnoha z nás, kteří věří, že má smysl vzdát poctu spalující imaginaci a vášni spojené v nevšední výstavě. Ve spolupráci s Filipem Kazdou se zatím podařilo dát dohromady koncepci výstavy, vybrat jednotlivé výtvarné objekty i fotografie, domluvit se s Fakultní nemocnicí Karlovo náměstí na spolupráci, vyjednat s Kampusem Hybernská zapůjčení výstavních pódií i stěn. Manželé Kulovi do výstavy investují své úspory, které jsou omezené, a proto jsme se rozhodli oslovit vás - milovníky výtvarného umění a fotografie, abyste se prostřednictvím tohoto crowdfundingu stali součástí příběhu naší originální výstavy.  

Odměny jsme koncipovali tak, aby hlavní položkou byly vstupenky na Vlastimilem Kulou komentovanou prohlídku výstavy, pozvánky na vernisáž, ale i interaktivní setkání s fotografem, který vám ve svém steam-punkovém portrétním studiu přímo v Prádelně vyfotí portrét. Nebudou chybět ani originální fotografie signované Vlastimilem Kulou. 

Za vybrané prostředky budeme schopni především výstavu realizovat. Bezpečně zabalit a převézt artefakty z Kulova ateliéru do pražské galerie, profesionálně naskenovat vybrané fotografie, které následně vytiskneme na fotografický papír. S vaší pomocí dále uhradíme energie po dobu trvání výstavy, pojištění, ochranu a provoz.

Pracovně jsme potřebnou částku rozdělili do dvou milníků: 
META 150 000 Kč

Při dosažení této částky budeme schopni výstavu realizovat. Peníze půjdou na uhrazení transportu artefaktů, skenování negativů a tisk fotografií 1,5 x 2 metry na kvalitní fotografický papír ve studiu Martina Wagnera. Zajistíme také výstavní prostor na měsíc, včetně uhrazení provozu a pojištění. 

META 400 000 Kč

Díky dosažení této částky budeme moci vytisknout větší množství velkoformátových fotografií a převézt do Prahy i rozměrnější artefakty. Výstavu také budeme moci prodloužit do října a zpřístupnit ji tak co největšímu počtu návštěvníků.

Budťe součástí projektu Hithit a získejte ojedinělé autorské fotografie a velkoformáty nebo přímo unikátní zážitek osobní prohlídky s autorem. Nebo si užijte dobrý pocit či objednejte menší formát autorova pohledu na život. Proměnte Prádelnu v místo s neopakovatelnou výstavou vrcholu Kulovi profesní dráhy. Za Vaší pomoc velice děkujeme. Buďte u toho!

Kdo jsme?

Výstavu pořádá Barbora Kulová, fotografka, modelka většiny Kulových fotografií a manželka Vlastimila Kuly. 

Vlastimil Kula - fotograf 
„Umění si mne vybralo a nekompromisně zmutovalo zároveň s pubertou v 60.tých letech skrze kinematografii. Věděl jsem, že budu kameramanem. V rámci úspěšných přijímaček na FAMU přehodil šéf katedry prof. Šmok výhybku na směr Fotograf s tím, že jako solitér bych nebyl schopen nést nutnou spoluzodpovědnost týmu. Udržet si tvůrčí svobodu v éře normalizace jsem se snažil nápaditostí, řemeslem a zaměřením na reklamu. Pokusem takto pokračovat ve svobodě byla erotická monografie nazvaná Vlastimil Kula vydaná nakladatelstvím Taschen. Kniha měla komerční úspěch, recenze v zahraničních novinách jako Sueddeutsche Zeitung byly pochvalné, v českých spíše vlažné, v MF Dnes zdrcující. Vlna zabouřila a písek se usadil zpět. Možná to byl důvod, že jsem se rozhodl tvrdošíjně trvat na umělecké licenci, nadále nekompromisně zobrazovat erotiku a pokračovat ve fotografii dál. Stejně mne ale dál vzrušuje lidský úděl obecně. Dokumentu a portrétu jsem se průběžně věnoval a chystám věnovat dál, dokud mne síly neopustí. Á propos životaběh. Můj kamarád Aleš mne již za studií strhl svým příkladem a já od té doby pojal svůj život jako maratón, kdy lze zpomalit, ale nikdy nesmíte vychladnout. V období po sedmdesátce ale najednou přicházejí mementa… a úvahy o cílové rovince. Najednou vyvstane trampský imperativ úklidu tábořiště a přípravy hranice dřeva pro nástupce. Především jde o úklid v duši, o její plody, které jsou natolik hodnotné, aby se staly onou vítanou hraničkou suchého paliva pro newcomers. Proto jsem se na popud kurátora rozhodl uspořádat souhrnnou výstavu, která bude reflektovat více než půlstoletí mé posedlosti fotografií.”

Filip Kazda - výtvarník a kurátor výstavy
Filip Kazda (*1978) je výtvarníkem v pravém smyslu slova, protože v jeho díle najdeme nejen kresby a malby, ale také sochy, objekty, readymade nebo nejrůznější prostorové realizace. Tato rozsáhlá tvůrčí paleta přitom spočívá v podobně rozmanitém a kreativním vzdělání, které předtím absolvoval. Volné ateliérové tvorbě totiž předcházelo studium truhlářství, stavebnictví, a také obor ražené medaile a mince na Střední uměleckoprůmyslové škole a Vyšší odborné škole v Jablonci nad Nisou, kterou úspěšně zakončil absolutoriem v roce 2005. Poté osm let působil jako arteterapeut v PN Bohnice. Mezi jeho největší úspěchy patří výstava Velvet Revolution na zámku Duchcov, výstava v městské galerii MY v Jablonci nad Nisou a dlouhodobá expozice v pražské Bokovce. Stojí také za původním návrhem rekonstrukce kavárny NOD Roxy, za realizací interiéru Orange Baru v Haštalské ulici nebo nástropními malbami klubu 2Patro, kde rovněž vystavoval. Aktuálně se kromě své volné tvorby věnuje Kampusu Hybernská, kde vede ateliér a galerii HYB4 a částečně stojí i za postupnou vizuální proměnnou celého areálu. Jako kurátor stojí za několika pozoruhodnými výstavami včetně nedávné skupinové expozice prací mistra a žáků ateliéru Milana Knížáka.

Aktuality

6.9.2024 Výstava běží, běžte se také podívat!

a pozvěte své známé, prosím. úterý-pátek 16-20h sobota-neděle 14-20h pondělí zavřeno můžete se podívat na reportáž  ČT a pokud Vám chybí některé odměny napište nám, nebo si můžete objednat další.

Viacej

26.8.2024 jen minuty do konce! Obrovské díky všem, kteří nás podpořili.

Ještě několik minut můžete podpořit úspěšný projekt, který jen díky vám uvidíte již od 2.9. ve Staré prádelně v areálu Nemocnice na Karláku. Finále je tady! 

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 5
    Dobrý pocit

    Dobrý pocit z podpory umění. Lze libovolně navýšit.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    5,97 €
    (150 Kč)
  • zostáva 96 z 100
    Elektronická fotografie

    Elektronicky zaslaná fotografie z cyklu “Tanec Valkýr no. 6”.

    Zaslání elektronicky ve formátu PDF.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    7,96 €
    (200 Kč)
  • zostáva 95 z 100
    Fotografie offsetový tisk ČB, volný výběr z cyklu "Spa"

    Formát velikosti 30x24.

    Osobní předání během konání výstavy.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    9,95 €
    (250 Kč)
  • zostáva 65 z 70
    Plakát výstavy, A2 limitovaná edice

    Plakát s podpisem autora výstavy.

    Osobní předání během konání výstavy.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    11,94 €
    (300 Kč)
  • zostáva 48 z 50
    Plakát výstavy, A2 limitovaná edice

    Plakát s podpisem autora výstavy.

    V ceně odměny zaslání poštou.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    15,91 €
    (400 Kč)
  • zostáva 62 z 70
    Černobílý plakát

    Tištěný plakát formátu A3, ze série Playgirls z roku 1999.

    Osobní předání během konání výstavy.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    19,89 €
    (500 Kč)
  • zostáva 25 z 30
    Černobílý plakát

    Tištěný plakát formátu A3, ze série Playgirls z roku 1999.

    V ceně odměny zaslání poštou.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    27,85 €
    (700 Kč)
  • zostáva 8 z 30
    Vstup na vernisáž

    Účast na vernisáži 2.9.2024 od 18:00 s výkladem a občerstvením.

    Pozvánka bude zaslána elektronicky.

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    39,79 €
    (1 000 Kč)
  • zostáva 6 z 10
    Komentovaná prohlídka výstavy s kurátorem i autorem

    Prohlídka výstavy s odhalením vzniku fotografií, seznámení s autorem. Ve vybraný den během konání výstavy.

    Jen při naplnění 50% kapacity nebo dohodou.

    Pozvánka bude zaslána elektronicky.
     

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    59,68 €
    (1 500 Kč)
  • zostáva 13 z 15
    Fotografie ze série “Pocta Františku Drtikolovi no. 5"

    Inkoustový tisk archivní kvality, formát 24x30 cm, signováno, limitovaná série.

    Osobní předání během konání výstavy.

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    139,25 €
    (3 500 Kč)
  • zostáva 10 z 10
    Fotografie ze série “Pocta Františku Drtikolovi no.5"

    Inkoustový tisk archivní kvality, formát 24x30 cm, signováno, limitovaná série.

    V ceně odměny zaslání poštou.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    147,21 €
    (3 700 Kč)
  • zostáva 45 z 50
    Poukaz na koupi fotografie

    Dárkový šek v tištěné podobě k úhradě ceny autorské fotografie.

    Osobní předání během výstavy, nebo poštou v ceně odměny.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    198,93 €
    (5 000 Kč)
  • zostáva 7 z 10
    Fotoportrét v popup studiu na výstavě

    Autorský portrét od autora přímo v objektu výstavy v jedné z instalací. Realizace mimo otevírací dobu po dohodě. Variantně skupinový portrét či jiné formáty s užitím instalací na výstavě. 

    Osobní předání během výstavy (digitálně), nebo tištěná fotografie poštou v ceně odměny.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    278,50 €
    (7 000 Kč)
  • zostáva 10 z 10
    Ústřední fotka z plakátu výstavy - signovaná

    Limitovaná edice, formát 20x30 cm, technika inkoustový tisk.

    V prodeji pouze v této sbírce na HitHit.

    Osobní předání během výstavy, nebo poštou v ceně odměny.

     

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    318,28 €
    (8 000 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    Zarámovaná fotografie ze série “Spa no. 4”

    Klasická černobílá fotografie na barytovém papíru, z roku 2005, signovaná, z limitované série, formát fotografie 30x40 cm, velikost rámu 46x53 cm.

    Předání poštou v ceně odměny.

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    397,85 €
    (10 000 Kč)
  • zostáva 5 z 5
    Celodenní workshop s fotografováním v prostoru výstavy

    Unikátní příležitost nafotit pod dohledem autora vlastní fotografii v jeho popup atelieru.

    Během konání výstavy ve vybraný zavírací den (pondělí) nebo v zavíracích hodinách. 

    Doručenia odmeny: do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    397,85 €
    (10 000 Kč)
  • zostáva 3 z 3
    Hlavní partner výstavy

    Jako hlavní partner výstavy získáte volitelné místo na plakátu a na banneru výstavy, a také v prostorách výstavy.

    Zároveň získáte pozvánku na vernisáž a podepsaný plakát výstavy (4ks).

    Pozvánka zaslána elektronicky, plakát k vyzvednutí na místě, nebo zaslání poštou.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    596,78 €
    (15 000 Kč)
  • zostáva 2 z 3
    Fotografie ze série "Erotica Prohibita no. 1"

    Publikováno v monografii Vlastimil Kula, Taschen, 2004. Klasická černobílá fotografie na barytovém papíru, signováno, z limitované série, formát 24x30 cm.

    Osobní předání během výstavy, nebo poštou v ceně odměny.


     

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    596,78 €
    (15 000 Kč)
  • zostáva 3 z 3
    Fotografie ze série "With satyr in Bath no. 2"

    Publikováno v monografii Vlastimil Kula, Taschen, 2004. Klasická černobílá fotografie na barytovém papíru, signovaná, z limitované série, formát 24x30 cm.

    Osobní předání během výstavy, nebo poštou v ceně odměny.


     

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    596,78 €
    (15 000 Kč)
  • zostáva 3 z 3
    Fotografie “Soho no. 3”

    Klasická černobílá fotografie na barytovém papíru, z roku 1999, signováno, z limitované serie, formát 24x30 cm.

    Osobní předání během výstavy, nebo poštou v ceně odměny.
     

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    596,78 €
    (15 000 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    Generální partner výstavy

    Jako generální partner výstavy získáte exkluzivní zviditelnění na plakátu a při vstupu na výstavu, na všech tiskovinách, banneru a prezentaci přímo na výstavě.

    Zároveň získáte odměnu vstup na vernisáž (8ks) a možnost komentované prohlídky a poukaz ke koupi jedné fotografie.

    Pozvánka zaslána elektronicky.

     

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    1 989,26 €
    (50 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Monografie "Vlastimil Kula", Taschen, 2004

    Signovaná kniha Taschen s věnováním. Poslední 3 unikátní kusy z vlastní sbírky autora.

    Osobní předání během výstavy, nebo poštou v ceně odměny.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    198,93 €
    (5 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Fotografie "Gate to paradise"

    Poslední kus. Klasická černobílá fotografie na barytovém papíru, signováno, z limitované serie, formát 50x60 cm.

    Osobní předání během výstavy, nebo poštou v ceně odměny

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    1 193,55 €
    (30 000 Kč)